Våra grannar på Omberg och vid Tåkern

Vi har massa bra kollegor inom turismbranschen, på Omberg och vid Tåkern, som vi tror kan förgylla ert besök hos oss ytterligare. Läs mer här och gör gärna ett besök hos dem!

ziplinePrecis tvärs över vägen har ni Omberg Zipline;

Deras ziplinebanor är placerade i både fantastisk, ljus bokskog och i rustik, trolsk barrskog. Klättringar och zippar sker främst i små grupper och tillsammans med en av VätternEvents instruktörer. Inga förkunskaper krävs, och all utrustning ingår. Här finns femton ziplinor (vajrar) på 6-13 meter höjd. Bland annat har de en zipline med fritt fall! De har även två höghöjdsbanor, den lilla på ca 5 meter höjd, och den högre på ca 10 meters höjd.

Läs mer på www.vatternevent.se

 

 

turisthotellet sommarVåra närmsta matgrannar är högklassiga Ombergs Turisthotell, kända för sin fantastiska mat;

Trevliga Ombergs Turisthotell med vita linnedukar i matsalen. Kom på tu man hand eller tillsammans med släkten. I området finns många duktiga odlare av olika slag och de är måna om att använda dessa lokalproducerade råvaror i matlagningen

Utifrån det som finns att tillgå för säsongen sätter kocken menyerna.

Läs mer på www.ombergsturisthotell.com

 

ellenkey strandDenna dag ett liv – så sade Ellen Key.

På promenadavstånd från oss finns Strand, Ellen Keys sista hem. Ellen Key (1849 – 1926) var en världsberömd författare, pedagog, fredsivrare, kvinnosakskämpe och visionär. Strand är ett fantastiskt hus precis vid Vättern känt för sin smakfulla inredning. Besök huset, gå guidade turer och den fina trädgården.

Läs mer på www.ellenkey.se

 

 

 

Nedanför berget ligger den berömda fågelsjön Tåkern, räknad som en av Nordeuropas främsta. Vid Glänås besöksområde på sjöns södra sida har Naturum Tåkern byggts. Övriga besöksområden finns vid Hov, Svälinge och Väversunda.

takernsvandrarhemOch där vid Tåkerns strand ligger Tåkerns Vandrarhem och café

Precis bredvid Svanshals kyrka i ett fint renoverat hus från 1800-talet. Hos Hanna och Björn kan ni ta en kopp kaffe i deras grönskande trädgård till ljudet av hundratals fåglar. De har ett bra utbud av hembakat och ekologiska råvaror i deras café. Allt detta i en fantastisk miljö i precis anslutning till Tåkerns naturreservat!

Läs mer på www.takernvandrarhem.se

 

 

rokstenen sommarFortsätter ni en bit bort till, kommer ni till den världsberömda Rökstenen och Rökstenens besökscentrum.

Rökstenen är Sveriges äldsta längre bevarade skrift. Den är världens längsta runinskrift och har kallats Sveriges första dikt för texten är poetisk. De allra flesta av de nästan 800 runorna är läsliga och på de första raderna står det så här:

”Till minne av Vämod står dessa runor. Men Varin skrev dem, fadern, till minne av den döde sonen”

I besökscentrumet finns det café, en vikingashop hittar du närproducerade produkter med anknytning till vikingatid, Rökstenen och runorna. Samt en mängd guidade turer vid Rökstenen, Alvastra och på Omberg.

Läs mer på www.rokstenen.se

naterrumMissa heller inte Naturum vid Tåkern – Sveriges ”vassaste”!

Naturum Tåkern är ett modernt besökscentrum i Glänås vid Tåkerns södra strand. Inne på naturum finns en kreativ utställning, filmrum, lab och souvenirbutik. Naturums guider är välkomnande, kunniga och inspirerande, och erbjuder olika guidade turer.

Missa heller inte Prinsessan Estelles sagostig, som den lilla prinsessan själv invigde 2014!

Läs mer på www.naturumtakern.se

 

 

 

ombergsgolfGillar du att spela golf? Då ska ni besöka Ombergs Golf

En spännande och en otroligt vacker bana med natursköna omgivningar som Vättern och Omberg. Stolta innehavare av utmärkelsen "Östergötlands Bästa Bana"!

Här spelar du på en av landets bästa golfbanor med storslagna vyer över Vättern! En spännande och en otroligt vacker bana med Vättern och Ombergs mystik och kultur i din närhet.

Läs mer på www.ombergsgolf.se

 

 

 

Upplev Vadstena är en guide till området kring Vadstena, Vättern, Tåkern, Omberg & Dal. Där hittar du information om allt som är värt att besöka i våra omgivningar!
Läs mer på www.upplevvadstena.se

 

Några som har koll på allt i trakten är Ödeshögs Turistbyrå;

Ödeshögs turistbyrå

Stora torget 3

Tel: 0144 35167

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Hemsida: www.odeshog.se